Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Cât de performant este procesul? Value Stream Map


În continuarea articolului „Niciun proces final. Care sunt diferențele dintre un proces empiric și unul definit?”.

Cât de performant este procesul nostru? Ca să putem răspunde, trebuie să definim ce înseamnă performanță. De obicei, performanța este determinată de cele 4 nevoi:

  • să livrăm cât mai mult,
  • cu o durata a ciclului de producție cât mai scurtă,
  • la o calitate cât mai mare,
  • și eforturi (costuri?) cât mai reduse.

performanță

Când vrem să răspundem la întrebarea de mai sus trebuie să evaluăm rezultatul. Însă rezultatul este efectul unui cumul de factori complecși, ceea ce va face îmbunătățirea procesului destul de dificilă.

Acum doi ani de zile am avut ocazia să fac un atelier cu aproximativ 20 de angajați pe poziții cheie în departamentul de IT al unui mare grup internațional în care IT-ul este principalul levier de creștere economică. Înaintea acestui exercițiu, întrebasem directorul IT-ului cam cum evaluează el performanța lor. Răspunsul suna în felul următor: suntem certificați CMMI, mai avem de îmbunătățit pe alocuri, dar procesele noastre sunt foarte eficiente. I-am împărțit pe grupe, am rugat fiecare grup să își aleagă o cerere experimentată/o execuție de proces din istoricul lor și s-o documenteze în formatul unui Value Stream Map, pe scurt VSM.

Cât_de_performant_este_procesul_nostru_Value_Stream_Map

La finalul exercițiului, am luat aceste VSM-uri și le-am lipit pe pereții încăperii, fiecare grup a prezentat celorlați rezultatul lor, iar apoi i-am lăsat să se mai plimbe printre ele și să le interpreteze. A fost foarte interesant să ascult discuțiile din grupul cu directorul pe IT: ciclu de producție de un an de zile, au lucrat trei persoane totalizând un efort de 30 de zile. Cred că problema este în gestiunea priorităților dintre departamente.

Cât_de_performant_este_procesul_nostru_Value_Stream_Map

Cât de performant este procesul nostru? Value Stream Map

 

 

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți ca voluntar pe pagina membrilor AgileHub, asociație în care sunt cofondator, ca mentor la ScriuCod, ca CTO la Pentalog sau să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați la pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 1976 ori