Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Salarii cu 25%-50% mai mari la IT-iștii slovaci

Corelația nu implică cauzalitate – asta este concluzia la care am ajuns după ce am citit articolul de pe money.ro „HP preferă salariile mici din România”.

Salarii IT România Slovacia - Cornel Fătulescu / FatulescuNu înțeleg de ce nu se compară salariul mediu brut pe IT dintre cele două țări. Mă aștept ca Slovacia să îl aibă mai mare, dar în niciun caz dublu precum ni se dă de înțeles. După o căutare rapidă pe google, am senzația că money.ro își ia cifrele de pe wikipedia, ceea ce nu e neapărat rău,dar mă întreb cât e de bine?!

Pe de altă parte, m-am obișnuit ca anunțurile de acest gen să fie pline de substanță și să ne vorbească de câteva sute sau mii de persoane, nu de 50. Să ne vorbească despre impactul la nivel de țară sau măcar la nivel de companie, mai ales pentru una cu peste 330.000 de angajați în toată lumea.

Bâjbâiala după salarii/informații salariale

Și dacă tot eram aici, am început să caut informații despre salariul mediu în IT din cele două țări. S-ar părea că în Slovacia ar fi 1569€ conform unui sondaj publicat pe http://www.salaryexplorer.com. Salarii IT România Slovacia - Cornel Fătulescu / FatulescuDin obișnuință, am intrat în detalii să văd cât de relevant ar fi studiul din punct de vedere statistic și mi-am dat seamă că nu pot să-l iau ca literă de lege, dar măcar orientativ cifrele mă pot ajuta în comparația pe care urmează să o fac. Am găsit doar 3 programatori din Bratislava cu salariile de 2X1200€ și 1X2000€ – n-am înțeles dacă e vorba de net sau brut, teoretic pe astfel de subiecte se vorbește în brut.

proTV

În același timp, ne lăudăm pe la știri că la noi în țară sunt programatori care își încep cariera la 1000€, sau că putem câștiga cu ușurință între 1000€-1500€ – Mă îndoiesc de veridicitatea sursei în ceea ce privește salariul de început de 1000€.

Salarii IT România Slovacia - Cornel Fătulescu / Fatulescu

Conform institutului de cercetare ICT.ro salariul mediu brut pe an în 2009/Servicii dezvoltare software a fost de 9491€, aproximativ 791€ brut pe lună. În raportul ITC 2010 se prezintă un salariu mediu pe an/Servicii dezvoltare software de 12.597€ adică o creștere de aproximativ 33%. Din gălăgia de pe web despre care am mai pomenit, dar n-am intrat în detalii, înțeleg că creșterile de pe 2012 și 2013 n-au fost cu mult mai mici, dar cum nu am cifrele, voi considera ca ipoteză o creștere salarială de 15%. Ceea ce m-ar aduce pe 2013 la un salariu mediu pe an de 16660€, deci 1388€ brut pe lună. Dacă și salariul slovacilor de 1200€ este conform cu realitatea, chiar dacă ar fi vorba de net, n-am fi foarte departe de o egalitate.

Salarii IT România Slovacia - Cornel Fătulescu / Fatulescu

Am mai găsit încă un site interesant ghidul de salarii, unde salariul mediu pe 2011 ar fi fost la București (dacă tot comparăm capitalele) de aproximativ 1130€ (5000RONi) pentru programatori. Pe site sunt menționate 147 de răspunsuri, deci probabil mult mai aproape de realitate decât cele 3 cazuri din Bratislava.

Să comparăm mere cu mere

Dacă tot nu o scot la capăt, măcar să compar informațiile de pe același site să văd ce obțin:

Salarii IT România Slovacia - Cornel Fătulescu / Fatulescu

Tabelul din stânga conține informațiile extrase de pe sallary explorer. Salariul mediu pentru un dezvoltator de 1059€ pare să fie același cu statisticile ITC.ro din 2011. Când am intrat pe developeri București, media a crescut către 4995 RON => 1150€. Din păcate nu pot să-mi încarc doar salariile de pe 2013 și media se face cu informații din 2010, 2011…Motiv pentru care cred că media este mai mare. Probabil că într-o zi mă voi înarma cu suficientă răbdare și-o voi lua de la capăt.

Al doilea site interesant este payscale.com de unde am obținut datele următoare:

Salarii IT România Slovacia - Cornel Fătulescu / Fatulescu

Putem trage o concluzie: salariilor ITiștilor slovaci sunt cu 25%-50% mai mari decât ale românilor.

Ce însemnă asta când vorbim de 50 de persoane? Dar pentru HP?

Ar însemna că HP, cu costurile celor 50 de persoane din Slovacia, și-ar putea permite în România chiar și până la 75 de persoane.

Ar mai putea însemna că la un salariu mediu anual de 23.541€, HP economisește ,între 5885€ și 11771€ per angajat în fiecare an, fără să ținem cont de contribuțiile pe care și angajatorul trebuie să le aducă statului. Asta înseamnă economii între 294.262€-588.524€ pe an. Tind să cred că pentru o firmă cu o cifră de 127,245.0 milioane de dolari și un profit de 7,074.0 milioane, economiile de mai sus sunt o nimica toată comparativ cu problemele pe care le pot declanșa cu o astfel de mutare și că adevăratele motive ale relocării sunt încă bine ascunse sub preș.

În același timp, felicitări echipelor HP România pentru încrederea pe care și-au câștigat-o în cadrul acestui gigant american!

Găsiți mai multe detalii despre Cornel Fătulescu în categoria despre mine sau la pagina de contact.

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți ca voluntar pe pagina membrilor AgileHub, asociație în care sunt cofondator, ca mentor la ScriuCod, ca CTO la Pentalog sau să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați la pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 2204 ori