Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

De la estimări relative la buget și un plan


În continuarea articolului „Vizualizarea estimărilor”.

Într-un final am ajuns la cuantificarea estimărilor. Să presupunem că avem de realizat un produs al cărui comportament este definit inițial de către responsabilul de produs printr-o listă de 30 de cerințe. Echipa a estimat cerințele astfel:

planning_poker_18

 

însemnând:

planning_poker_19_XS planning_poker_19_S planning_poker_19_M planning_poker_19_L planning_poker_19_XL
12 cerințe 7 cerințe 6 cerințe 3 cerințe 2 cerințe

Pentru a putea cuantifica elegant și simplu estimările putem adresa echipei următoarea întrebare pentru fiecare tip de mărime în parte (categorie de efort): care este numărul maxim de cerințe de mărimea W pe care le-ați putea face într-o iterație? Și vom primi răspunsuri precum:

planning_poker_19_XS planning_poker_19_S planning_poker_19_M planning_poker_19_L planning_poker_19_XL
10 6 3 2 1

În acest caz, putem considera punctul nostru relativ o unitate planning_poker_19_XS pe baza căreia vom cuantifica estimările:

XS S M L XL
Categoria de efort (tip de mărime) planning_poker_19_XS planning_poker_19_S planning_poker_19_M planning_poker_19_L planning_poker_19_XL
Care este valoarea în puncte relative? 1 1.66 3.33 5 10
Câte cerințe avem de această mărime? 12 7 6 3 2
Câte puncte relative avem în total pentru cerințele de această mărime? 12 11.62 19.98 15 20
78.6

Conform calculului de mai sus putem spune că totalitatea cerințelor noastre au fost estimate la ~79 de puncte relative. Informație cu care oricum nu ne putem duce la clientul nostru. Nevoia lui de informație nu va fi satisfăcută atât timp cât el nu are încă un buget și un plan.

Rezultă că totalitatea cerințelor vor fi terminate în 8 iterații (un total de 78.6 puncte relative/10 puncte relative în fiecare iterație=7.86). Mai știm că costurile noastre sunt de X€ în fiecare iterație și nu ne rămâne decât să înmulțim aceste costuri cu numărul de iterații.

Simplu? În practică calculele se complică un pic. Un exemplu tipic este integrarea concediilor. Dacă o iterație are două săptămâni, și fiecare membru al echipei cumulează 1.75 de zile de concediu pe lună, de-a lungul celor 8 iterații trebuie să previzionăm măcar 7 zile în minus, ceea ce ne-ar adăuga încă o iterație în plus. Bugetul rămâne foarte probabil neschimbat în acest caz, dar vom trece de la 8 iterații la 9. Un alt exemplu consistă din toate aspectele care nu țin de dezvoltarea în sine ci de livrarea celorlalte elemente definite în strategie.

Aceasta este doar o variantă prin care putem răspunde clientului cu un buget și un plan.

De la estimări relative la buget și un plan.

Citește în continuare …

 

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți și ca Chief Platform Officer la Pentalog, să mă urmăriți pe Facebook, ca investitor la wanttolearn, să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați urmând ghidul de pe pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 1893 ori