Vizibilitate tuturor!

Sunt adeptul suprimării formelor fără fond cu precădere prin educație, viziune comună, focalizarea energiilor, obiectivism și foarte multă răbdare.

Negocierile cu echipa de dezvoltare


În continuarea articolului „Rolul tabloului kanban în comunitățile de interes”.

O echipă care nu este împuternicită se lansează în negocieri inutile cu clientul. Facem teste unitare? Facem Refactoring? Când acest lucru se întâmplă, trebuie să ne adresăm întrebarea: cine este responsabil cu calitatea produsului final? Dacă răspunsul este echipa de dezvoltare, atunci deciziile sunt luate de echipă. Toată lumea trebuie să știe cum face echipa, cum va adresa ea diferitele dificultăți, dar decizia aparține echipei. Întrebarea care mi-a fost pusă cel mai des de către echipele de dezvoltare sună cam în felul următor: De ce nu-mi acceptă clientul TDD?

Dificultatea vine din modul în care programatorii văd și vorbesc despre TDD. De exemplu, un programator nu poate distinge clar între scrierea codului și scrierea testelor, sau între scrierea codului și refactoring. Toate aceste tipuri de activități specifice TDD-ului sunt imbricate, și nimeni n-ar putea spune că dacă facem TDD mai adăugăm X ore pentru scrierea testelor unitare, Y pentru refactoring, Z pentru execuția bateriei de teste. Programatorii agili, vor vorbi doar despre efortul complet de transformare a unei cerințe în increment. Atunci când echipa nu este împuternicită, ea nu este nici responsabilă. Se va lăsa bătută în aproape toate negocierile. Devine complice și va accepta orice schimbare, oricând, oricum. Nu-și cunoaște capabilitatea și va acumula frustrări.

Însă indivizii din echipă nu pierd niciodată. Dacă ai o persoană A care nu va fi corectă cu B, foarte probabil că nici B nu va fi corectă cu A. Este uman. Echipa își va crea un sistem defensiv dăunător organizației. Va face multe compromisuri legate de calitatea codului doar ca să se supună presiunii exterioare (presiune reflectată adeseori de niște indicatori). În aceeași măsură, echipa va învăța foarte multe lucruri în tot acest proces, dar va fi împiedicată să le aplice, tocmai pentru a menține niște indicatori în normele admise. Toate victoriile din negocieri se vor regăsi ca pierderi în calitatea codului, rotațiile din echipă, ș.a.m.d. negociere_echipă Citește în continuare… 

Negocierile cu echipa de dezvoltare

Cornel FătulescuDacă doriți să aflați mai multe despre mine, Cornel Fătulescu, sau proiectele în care sunt implicat, vă invit să mă descoperiți ca voluntar pe pagina membrilor AgileHub, asociație în care sunt cofondator, ca mentor la ScriuCod, ca CTO la Pentalog sau să citiți unul dintre primele articole despre mine și să mă contactați la pagina de contact.

Acest articol a fost citit de 1246 ori